- Boczek wędzony (400 g)
- Łopatka wieprzowa bez kości (400 g)
- 2 duże czerwone papryki
- 3 duże cebule
- Pieprz, sól i różne przyprawy wg. upodobań
Przygotowanie:
Boczek, wieprzowinę i paprykę kroimy na małe kwadraciki. Cebulę obrać i przekroić na pół lub ćwiartki, po czym porozdzialać jej wartstwy :)
Wszystko nabijamy naprzemiennie na duże wykałaczki do szaszłyków lub też możemy zrobić je sami z cienkich, prostych gałęzi drzew. Później układamy wszystko na typowych tackach grillowych, posypujemy przyprawami i pieczemy na ognisku, które ma dużo żaru ale już nie pali się ogniem. Co jakiś czas przekręcamy szaszłyki z boku na bok tak, aby wszystko się ładnie zrumieniło i było miękkie. Można ewentualnie polewać troche piwem lub olejem po wierzchu aby się mięso nie zeschło :)
![]() |
WSTECZ |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz